Heeft u nog twee uur en acht minuten over ?

Heeft u nog twee uur en acht minuten over ?

In de Bhagavad Gita [1] (Song of the Lord), een kort intermezzo in de gigantische Mahabaratha [2], legt Krishna aan de grote boogschutter Arjuna uit hoe een deugdelijk leven geleid kan worden via het pad van jnana (kennis), bhakti (devotie), of karma (actie) of via een combinatie daarvan [3]. Terloops wordt in het boekje veel duidelijk over de indiase zienswijze, en komen vele begrippen als dharma, moksha, de gunas, yoga aan de orde.

De Bhagavad Gita (kort weg Gita) is in een middagje te lezen, daarna kunt u er nog wat jaren over denken. Volgens velen bevat het de essenties van het Hindu geloof en filosofie. Mahatma Ghandi beschouwde de korte tekst als zijn ‘spirituele bibliotheek’. Ook wordt gezegd dat het, na de Bijbel, het meest vertaalde boek is.

Voor het geval u nog twee uur en acht minuten over heeft kunt de film Sant Tukuram (1936) op YouTube bekijken. Dit is een goed voorbeeld voor het boven genoemde bhakti pad. Hier het linkje naar de film, ~ met engelse ondertiteling. De vrije lieden die in de jaren zeventig en tachtig, in pré-rendements denkend Nederland, al ‘Hare Krishna’ zingend (chantend!) door de straten van onze grote steden liepen, konden ook gezien worden als volgelingen van het pad van de bhakti yoga. De film zelf is, verrassend genoeg eigenlijk, een erg vermakelijke film met een verhaallijn die je natuurlijkerwijs steeds verder leidt in de vraag ‘hoe lost hij dit (moreel) probleempje nu weer op ?’.  Ook de ‘special effects’, en de coole dans fragmenten mogen er zijn !

Als u niet twee uur en acht minuten over heeft kunt u toch besluiten om lekker de film te zien, vooral als het buiten donker is en het regent !

[1] Baghavad Gita (wikipedia)
Volledige tekst online, met commentaar   |   Vertaling Edwin A. Arnold (1885)  |   Vertaling K.T. Telang(1882)
[2] Mahabharata, one of the two major Sanskrit epics of ancient India (wikipedia)
[3] (wikipedia)   jnana yoga  |  bhakti yoga  |  karma yoga

still from Sant Tukuram (1936). Bhakti yoga !

Still from Sant Tukuram (1936).
Bhakti yoga !

— / / —

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s