NLPasop.

NLPasop

Pas op hoor. Het is gevaarlijk aan het worden.

De Telegraaf plaatste op hun site gisteren een foto van een “bezorgde” trein conducteur. Hier het volledige kopje:

“Bezorgd om zich heen kijkend loopt een NS conducteur tussen de reizigers door die in en uitstappen op het station in Tilburg. De angst begint toe te nemen, vooral op treinstations.”

En de Volkskrant, altijd wat subtieler (alhoewel laatste decennium ook niet meer zo) , wist als hoofdartikel op de voorpagina, te melden:

“Onbevangenheid staat onder druk.”

Met als prachtig subkopje:”Het openbare leven wordt er nog niet (sic, doet me denken aan reporters op grens met Duitsland als er een voetbal wedstrijd wordt gespeeld, ‘het is nu nog rustig maar de spanning’ etc) door getekend, maar de dreiging van het islamitisch terrorisme leidt in het Westen merkbaar tot een zeker (sic !) ongemak (sic ! , ‘ongemak’ duh ! ! !). (Ter verduidelijking dat we mee doen !). Ook in Nederland.”

We zijn per slot van rekening in oorlog, of in ieder geval een soort oorlog, of een soort oorlogachtige actie. Of is het met die vliegtuigen meer een soort computerspelletje, ik ben niet zo’n deskundige daarin.

Nu nog een stuk of zes maal per week in beide kranten dit soort berichtjes en we zijn gevoelsmatig echt in oorlog, of we hebben in ieder geval wel een echte slechterik. Herhaling, suggestie, insinuatie, vijanddenken, over één kam scheren belangrijke pr tools, gebruikten ze in jaren 30 ook bij onze oosterburen dacht ik, niet onderzocht hoor. Of, komt dan eindelijk na 12-14 jaar het ‘wanneer’ van ‘het is niet een kwestie van óf, maar van wanneer’.

Enfin, we zijn weer redelijk opiniërend geïnformeerd door onze twee grote kranten.

Blijkbaar is dat wat we willen.


(Verzoek aan Volkskrant redactie: willen jullie stage van Dhr. Sander van Walsum niet verlengen. Tenzij als satire geschreven was natuurlijk.)

(En mocht u iets “zien of waarnemen dat verontrustend is ” wilt u dat dan aan de politie melden, zoals onze national anti-terror coordinator voorstelt. Onze dank.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s