130502 Nos Achtuurjournaal, nieuw hoogtepunt.

Nieuw hoogtepunt.
In mei 2012 werd het ‘format’ van het Achtuurjournaal van de NOS ingrijpend veranderd. Niet alleen qua vormgeving maar ook qua inhoud (oa onderwerp-keuze/toon). Dit was onder meer ingegeven door onder druk staande kijkcijfers en een wens om te ‘vernieuwen’ (beweging ! grote schermen ! zap-service ! hou de kijker bezig !).

Vandaag, 2 mei 2013 is wederom een nieuw hoogtepunt in de nos verslaggeving bereikt. In de uitzending kwamen onder meer de volgende items aan bod:

  • Chinezen zijn onze babypoeder aan het opkopen ! ‘Run op babypoeder melk vooral door Chinezen in ons land’ ! In het item wordt vaak het ‘wij’ , onze (hardwerkende) babytjes en ‘zij’ gebruikt. Enkele quotes: ‘Spoedoverleg voordat het melkpoeder helemaal op is !’. ‘Alsof ze elkaar bellen dat er weer melkpoeder is’. ‘Ze’ dat zijn Chinezen natuurlijk. En deze is ook mooi, vraag van de interviewer: ‘Schuilt er ook gevaar in als er voor de Nederlandse babys geen melkpoeder meer is ?’
  • Turkse stewardessjes mogen geen rode lippenstift gebruiken ! Verder gaande islamisering ! Enkele quotes: ‘Neem het hoedje, dat lijkt wel een fez van vroeger’. ‘Normaal doe ik geen rode lippenstift op maar nu krijg ik er wel heel veel zin in’.
  • Palestijse journalisten worden door de Palestijnse autoriteit onder druk gezet ! Met de vrijheid van meningsuiting is het daar slecht gesteld !
  • Tevens, niet onbelangrijk, de koning heeft een sms-je gestuurd aan de burgemeester van Adam om de vrijwilligers te bedanken die hebben meegeholpen bij het kroningsfeest.

(uitroeptekens hierboven van de redactie)

Vreemde is dat er, voorzover ik weet althans, geen enkele aanleiding was om die items, behalve sms-je van Willem-Alexander natuurlijk, te behandelen. Tenminste, ik kan me niet voorstellen dat enig ander nieuws journaal één van die items heeft behandeld. Maar misschien is de NOS een voorloper, kan ook natuurlijk.

Wat denkt u zelf ? Probeer in ieder geval eens het Achtuurjournaal te vergelijken met een ander journaal (kunt u toch altijd terugzien op uitzending gemist). Bijv het BRT journaal of de Tageschau op ARD/ZDF (heerlijke, rustige blauwe achtergrond en statische presentator, én een klokje linksonder !), beiden ook om 20:00.

Een paar maanden geleden was er al een hoogtepunt toen we een item hadden over de Kumbh-Mela in India (groot hindu feest met zo’n 30! miljoen mensen op paar vierkante kilometer). Feest werd voorgesteld als een soort rariteitenkabinet, met guru’s die de gelovigen afzetten, en soort fakiërs die gekke dingen deden met hun penis. Er zijn ongeveer 1100 miljoen hindu’s in de wereld.

Als dit de manier is waarop het meest bekeken journaal van Nederland ons een blik op de wereld geeft, en tegelijkertijd daarmee onze blik daarop mede bepaalt, dan is dat tamelijk treurig. Eigenlijk moeten we daartegen in opstand komen, moeten we proberen er iets aan te doen. Maar ja, eigenlijk is iedere zin die met ‘eigenlijk’ begint eigenlijk een onzin zin.

 

PS: Ik kan me herinneren dat er al wat kritiek op nieuwe format kwam nadat de NOS aandacht had besteed aan het uit elkaar gaan van Raffy en Sylvie, maar dat is rustig doodgebloed nadat we allemaal onze mening daarover hadden gegeven/geschreeuwd/geroeptoeterd/geblaat. En als schaapjes liepen we verder. Of is het ‘werden we verder geleid’ (naar de ….) ?

– — –

Would you like to know more ? (vrij naar Paul Verhoeven):
– Over het nieuwe format van het 8 uur journaal: http://over.nos.nl/voor-de-pers/nos-persberichten/detail/35
– Het Achtuur journaal van 2 mei zelf: http://nos.nl/uitzendingen/9320-nos-journaal-2-mei-2013-2000u.html

sacha-journaal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s